Nyelvi előkészítő oktatás

A nyelvi előkészítő évfolyam a szakgimnáziumi oktatási forma olyan típusa, ahol a tanulók a képzési idő során két idegen nyelvet tanulnak.

A nyelvi előkészítő osztály képzési ideje az érettségi vizsga megszerzéséig 5 év.

Az előkészítő évfolyamon, vagyis az induló tanévben, kiemelkedően magas óraszámban, osztályonként 4 csoportban, heti 14 órában tanulják haladó szinten az angol nyelvet és 4 órában kezdőként a német nyelvet. A csoportok kialakítása a gyerekek hozott tudása alapján történik, ezért beiratkozáskor írásbeli és szóbeli szintfelmérésen vesznek részt.

A nyelvi előkészítő évfolyam tantárgyainak nagy részét tehát az idegen nyelv adja, emellett hangsúlyos szerepet kap heti 3 órában az informatika tanulása, heti 5 órában a testnevelés, illetve heti 3 órában a matematikai, anyanyelvi és kommunikációs képességfejlesztés, valamint a tanulási és tudásmenedzsment készségek fejlesztése.

A tanulók nyelvi előkészítő évfolyam után a szakgimnáziumi kerettanterv szerint tanulnak. Továbbra is kettő idegen nyelv tanulása mellett történik a közép- és emelt szintű érettségire való felkészítés és az ágazathoz kapcsolódó szakmai elméleti és gyakorlati oktatás.

A 9-10. évfolyamokon a tanulók emelt óraszámban tanulják az angol nyelvet és a német nyelvet, amihez informatika ágazaton még heti 2 óra szakmai angol nyelvóra kapcsolódik.

A tanulók három tanévnyi tanulás után, a 10. évfolyam végén előrehozott érettségi vizsgát tesznek angol nyelvből. A B1-es nyelvi szinten letett vizsga középszintű érettséginek számít, a B2-es szinten letett vizsga emelt szintű érettségi vizsgának számít.

A 11-12. évfolyamokon a nyelvi érettségi sikerének függvényében folytatódik a tanulók nyelvi képzése, évfolyamonként három csoportban, emelt óraszámban.