szakgimnázium

Szakgimnázium előnyei és a szakmai érettségi

A Köznevelési Törvény 2015. évi módosítása hozta létre a szakgimnázium intézménytípust. Az új típusú szakközépiskolák, 2016. szeptember 1-től működnek a köznevelés rendszerében, ahol egységes kerettanterv szerinti közismereti oktatás mellett szakmai elméleti és gyakorlati képzés folyik. A diákok a negyedik végén szakmai érettségi vizsgát tesznek. Ezután még egy évig tanulhatnak, amivel - a régi szóhasználat szerint - technikusi képesítést szereznek.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben a szakgimnázium intézményét.

Tanulási lehetőségek intézményünkben

Az intézmény többféle tanulási lehetőséget biztosít a tanulni vágyók számára.

A szakgimnázium általános műveltséget megalapozó négy középiskolai évfolyammal működő iskolatípus. Ezt továbbtanulási lehetőségként választhatja az általános iskola nyolcadik évfolyamát elvégző tanuló, ahol szakmai érettségi végzettség és ehhez kapcsolódó szakképesítés megszerzésére, szakirányú felsőfokú iskolai továbbtanulásra készülhet fel.

Szakgimnázium

A szakgimnáziumban a gimnáziumhoz hasonlóan, általános műveltséget megalapozó közismereti oktatás történik, ami mellett szakmai végzettséget megalapozó ágazati szakmai elméleti és gyakorlati képzés folyik.

A közismereti oktatás felkészíti a tanulókat a közismereti érettségi vizsgára, a felsőfokú oktatásba való bekerülésre.

Az Informatika ágazaton és a Közgazdaság ágazaton folyó szakmai elméleti és gyakorlati képzés felkészíti a tanulókat az ágazatonként egységes szakmai érettségi vizsgára, az ágazathoz kapcsolódó felsőfokú tanulmányok elkezdésére, vagy az ágazathoz tartozó munkakör betöltésére.

Bemutatkozás

Iskolánk, a város legrégebbi oktatási intézménye, 2016. szeptember 1-e óta viseli nevében a Szakgimnázium elnevezést. A több mint 125 éves intézmény jelenleg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tagintézménye, hivatalos neve Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnáziuma.

Szakgimnáziumunk középfokú oktatási intézmény, ahol az érettségire való felkészítés mellett, szakmai képzés formájában készíti fel a tanulókat a szakmai érettségi vizsgára, a felsőoktatásba történő belépésre. Aki nem a felsőoktatásban kíván továbbtanulni, ő a szakmai érettségi végzettséghez kötött további szakképesítés megszerzését választhatja, így felkészülhet az ágazathoz tartozó munkakör betöltésére.

Oldalak